Dieta bogata we flawanol może poprawić funkcjonowanie mózgu
Flawanole nadają owocom i warzywom ich jasne kolory. Można je również znaleźć w herbacie i kakao. Badania obserwacyjne wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych we flawanole wiąże się z mniejszym spadkiem zdolności poznawczych wraz z wiekiem. Nowe badania sugerują możliwy powód tego zjawiska: flawanole wydają się poprawiać przepływ krwi do mózgu.
Naukowcy podawali flawanole kakaowe 18 zdrowym dorosłym w dwóch oddzielnych próbach. W jednym z nich ludzie spożywali napój kakaowy zawierający około 681 miligramów (mg) flawanoli. W drugim, mieli napój kakaowy z około 4 mg flawanoli. Około dwie godziny po wypiciu napoju kakaowego, uczestnicy krótko wdychali powietrze o wysokim stężeniu dwutlenku węgla, aby podnieść jego poziom we krwi powyżej normy. Normalną reakcją mózgu na wysoki poziom dwutlenku węgla we krwi jest zwiększenie zarówno przepływu krwi do mózgu, jak i poboru tlenu. Następnie badacze zmierzyli szybkość dotleniania mózgu i podali zestaw zadań umysłowych, aby ocenić wydajność poznawczą. Ludzie mieli szybszą odpowiedź dotlenienia mózgu po spożyciu dużej ilości flawanoli w porównaniu z mniejszymi ilościami. Uzyskali również wyższe wyniki w testach poznawczych i poprawnie rozwiązywali zadania o 11% szybciej.
Naukowcy sugerują, że flawanole zwiększają przepływ krwi do kory czołowej mózgu, regionu odpowiedzialnego za planowanie i podejmowanie decyzji.